chorwacja
fot. pexels.com

Każdy kraj ma swój indywidualny klimat i kuchnię. Dziś opowiemy Ci o smakołykach i daniach, które są charakterystyczne dla Chorwacji. Sprawdź, co to jest i podczas zwiedzania tego kraju koniecznie spróbuj chociaż części z nich!

Zobacz też: http://www.nadwisla.pl/chorwacja/

Ryby w Chorwacji

W Chorwacji najpopularniejsze ryby to dorada i makrela podawane z grilla. Obie ryby najczęściej grilluje się w całości i podaje z cytryną, warzywami i frytkami. W bardziej luksusowych restauracjach ryby podaje się z bardziej szlachetnymi dodatkami, jakie opiekane ziemniaczki, puree i nietypowe warzywa.

Burek, czyli…

Można powiedzieć, że Burek jest odmianą polskiego kebaba i tak naprawdę wcale nie jest charakterystyczną dla Chorwacji potrawą, ale trzeba przyznać, że bardzo popularną dla tego kraju. Rozmaite wersje Burka można spotkać na Bałkanach i trzeba przyznać, że tam jest ich mnóstwo i jest z czego wybierać. W Chorwacji najpopularniejsze wydanie Burka zawiera mięso, biały ser i szpinak, a ciastem jest ciasto filo, które składa się z bardzo drobniutki i cienkich warstw. Ten rodzaj ciasta, bardzo często mylone jest z ciastem francuskim, jednak jest to zupełnie inne ciasto.

Ćevapčići

A tłumacząc na polski są to mięsne paluchy z grilla z mięsa mielonego. Jak możesz zauważyć wiele potraw jest w Chorwacji przyrządzanych na grillu, jednak wcale nie znaczy to, że są one mniej tłuste. Przeciwnie – dodatki w postaci sera czy tłuste mięso sprawiają, że potrawy są naprawde syte. Te mięsne paluchy podawane są bardzo często w bułce, z ryżem czy frytkami, czyli na wiele różnych sposobów. Wielu polskich turystów ich smak porównuje do kotletów mielonych.

Czas na coś słodkiego, czyli Štrukli

Štrukli to pyszne ciasto zawijane z twarogiem, które w Chorwacji można spotkać w dwóch wersjach – pieczone lub gotowane. Ten typ ciasta bardzo przypomina to ciasto, które w Polsce rozrabia się do pierogów, kopytek czy klusek. Wiele osób osładza ciasto miodem lub innymi gęstymi sosami. Wiele zwolenników tego ciasta zjada je jako śniadanie. Samo w sobie nie musi być słodkie, a dzięki obecności twarogu jest bardzo pożywne.

Przeczytaj też: http://www.czas-wakacji.pl/malta-zabytki-i-miejsca-ktorych-nie-mozna-przeoczyc/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here